Menu Close

Τουριστικές Εμπειρίες

Τα Τρίκαλα έχουν χαρακτηριστεί τα τελευταία χρόνια με πολλά προσωνυμία που εξυμνούν την ομορφιά της πόλης. Πλέον είναι ένας από τους δημοφιλέστερους χειμερινούς και όχι μόνο προορισμούς στην Ελλάδα και ο επισκέπτης έχει σίγουρα πολλές επιλογές που μπορεί να τις προσαρμόσει στα γούστα του. Είτε σου αρέσει η περιπέτεια είτε η χαλάρωση και η ηρεμία τα Τρίκαλα μπορούν να ικανοποιήσουν και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη!

Η πατρίδα του εμβληματικού γιατρού της αρχαιότητας, Ασκληπιού, περιμένει τον επισκέπτη να ανακαλύψει το μεγάλο αριθμό των πολιτιστικών της θησαυρών. Προς αναζήτηση της υπέροχης θέας ο επισκέπτης οφείλει να ανέβει στο φρούριο της πόλης. Εκεί η γοητεία του μεσαιωνικού κτίσματος και η υπέροχη θέα επιβραβεύουν τον επισκέπτη. Μπορεί κανείς να δει πανοραμικά την πόλη των Τρικάλων και το υπέροχο φυσικό φαινόμενο των Μετεώρων. Το εμβληματικό Ρολόι που στέκει στον χρόνο και αντιστέκεται στις αλλεπάλληλες καταστροφές που το έπληξαν, χαρίζει υπέροχα ηλιοβασιλέματα.

Οι παλιές εκκλησίες, τα περίτεχνα αρχιτεκτονικά αρχοντικά και τα πλακόστρωτα σοκάκια της παλιάς συνοικίας Βαρούσι και τα Μανάβικα, προσκαλούν τον επισκέπτη για έναν νωχελικό περίπατο, χαρίζοντας εικόνες μιας άλλης εποχής, περίτεχνα μπλεγμένη με το μοντέρνο της πόλης. Τα πολυάριθμα cafe – bar της περιοχής καθώς και οι υπέροχες ταβέρνες σε προσκαλούν να επισκεφθείς τον φιλόξενο χώρο τους και να γευτείς τις τοπικές γαστρονομικές δημιουργίες.

Κατηφορίζοντας από το φρούριο ο επισκέπτης βλέπει την κεντρική πλατεία των Τρικάλων (πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου) όπου δεσπόζει το ψηλότερο φυσικό δέντρο της Ελλάδας που στολίζεται κάθε χρόνο. Τα Τρίκαλα όχι άδικα έχουν χαρακτηριστεί η πρωτεύουσα των Χριστουγέννων καθώς τα τελευταία χρόνια φιλοξενεί τον Μύλο των Ξωτικών, στον περίφημο Μύλο του Ματσόπουλου. Πρόκειται για έναν χώρο που κάποτε ήταν το πρώτο αλευροποιείο και μακαρονοποιείο της Ελλάδας. Τόσο το μέγεθος του Μύλου όσο και η πετρόχτιστη κατασκευή του δεν αφήνουν αδιάφορο κανέναν επισκέπτη. Κάθε χρόνο στον χώρο του Μύλου διοργανώνεται η μεγαλύτερη γιορτή των Χριστουγέννων όπου χιλιάδες επισκέπτες κατακλύζουν τον χώρο για να δούνε το εξαιρετικό θέαμα που έχουν στήσει οι διοργανωτές. Ο Μύλος του Ματσόπουλου όμως είναι ένας πολυχώρος για την πόλη των Τρικάλων καθώς φιλοξενεί διάφορους συλλόγους, τον δημοτικό κινηματογράφο κ.α.

Στο κέντρο της πόλης ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει και το Ασκληπιείο ενώ χωρίς αμφιβολία θα εντυπωσιαστεί από το Κουρσούμ Τζαμί, το μοναδικό από τα 78 τεμένη στην Ελλάδα που αντιστάθηκε στον χρόνο. Δίπλα ακριβώς στο Κουρσούμ Τζαμί βρίσκει κανείς τα Οθωμανικά λουτρά που ήρθαν στο φως τα τελευταία χρόνια και το Μουσείο Τσιτσάνη που είναι αφιερωμένο στον μεγάλο συνθέτη της περιοχής.

Όχι μόνο η πόλη των Τρικάλων αλλά και η ευρύτερη περιοχή προσφέρει μοναδικές εικόνες. Βγαίνοντας από την πόλη σε λίγα λεπτά φτάνει κανείς στα Μετέωρα όπου το θέαμα είναι μοναδικό καθώς τα μοναστήρια κρέμονται στις άκρες των πανύψηλων βράχων που σχίζουν των ουρανό και εγείρουν ερωτήματα για το πως χτίστηκαν, πως συντηρούνται κ.α.

Από την άλλη έξοδο της πόλης ο επισκέπτης μπορεί να φτάσει στην Πύλη, την Ελάτη και το Περτούλι στα ορεινά του νομού απολαμβάνοντας το τοπίο και τα χειμερινά σπορ στο χιονοδρομικό κέντρο Περτουλίου. Τα λιβάδια Περτουλίου είναι ένα μοναδικό θέαμα για τον επισκέπτη είτε χειμώνα είτε καλοκαίρι.

 

EnglishFrenchGermanGreekItalian